Terug naar het overzicht

'Betalen om te sparen' doen we allemaal al enige tijd

Geplaatst op:
Tuesday, July 6, 2021
Vanaf vorige week moeten spaarrekeningen van boven de 100.000 euro betalen om te sparen. En daar lijkt het niet bij te blijven. In de toekomst is het niet uitgesloten dat Nederlanders met lagere spaartegoeden ook moeten inleveren. Toch werd er in de corona-lockdowns veel meer gespaard dan in de afgelopen jaren in ons land. De ‘minrente’ wordt gezien als boete voor consumenten, maar in werkelijkheid betalen we al jaren over onze spaarcenten.

Negatieve rente komt voor veel Nederlanders dichterbij

De rente van ons spaargeld hangt sterk af van vraag en aanbod. De rente op geld stijgt wanneer er veel vraag is en daalt juist als het aanbod te hoog is. Dat laatste gebeurt nu; er is te veel geld op de markt. Bovendien verdienen de banken nauwelijks iets aan geparkeerd spaargeld en maken grote banken tegenwoordig steeds meer kosten. Hierdoor is geld goedkoper dan ooit en sparen duur.

Vanaf 1 juli moet er worden betaald voor spaargeld boven de 100.000 euro bij bijna alle grote banken; Rabobank, Van Lanschot, Volksbank, KNAB, Triodos en Nationale-Nederlanden. Bij ABN-AMRO komt de negatieve rente pas in beeld vanaf een 150.000 euro aan spaargeld. Het NRC onderzocht dat dit zou neerkomen op ‘slechts’ 2% van hun spaarders. Maar het is zonder meer denkbaar dat de trend doorzet en op termijn de rekeninghouder met tienduizenden euro’s ook moet inleveren op hun spaarrekening. De afgelopen maanden verlagen banken constant het bedrag waarbij de negatieve rentestand gaat spelen.

Symbolisch bedrag

De ING adviseerde haar spaarders in mei een andere bank te zoeken.
“Past beleggen niet bij jou? Heb je (nog) geen andere bestemming voor je spaargeld? Dan kun je overwegen (een deel van) je spaargeld over te boeken naar een andere bank. Die geven soms meer rente dan ING.” Staat op de website van de ING.
Veel banken zeggen dat het bedrag van een ton een symbolisch bedrag is, om mensen te sturen iets met hun geld te doen, zoals beleggen. En dat lijkt te werken. Volgens de Consumentenbond haalt twee derde van de spaarders zijn geld van de bank als daarover negatieve rente wordt gerekend.

Vooral 65-plussers in de gevarenzone

NRC Handelsblad meldt dit jaar dat vooral 65-plussers in de gevarenzone zitten. Met een gemiddeld spaarvermogen van 60.000 euro lijkt die groep als eerste ten prooi te vallen aan de negatieve rente. Voor de helft van alle Nederlanders blijft de ‘minrente’ nog wel uit zicht. Iets meer dan de helft van de bevolking heeft minder dan 14.000 op hun rekening staan.

We betalen al langer over spaargeld

In realiteit verliest de kleine spaarder al langer langzaam geld. Met een rentestand van ongeveer 0,01 procent is het bijna zeker dat de inflatie een stuk hoger ligt. En dan hebben we het nog niet over de vermogensbelasting. De prijzen van voedsel, grondstoffen, energie, zorg en wonen stijgen gestaag en het geld van spaarders staat stil.

Beleggen is in

Steeds meer mensen in Nederland zijn aan het beleggen geslagen in navolging op de kosten van het sparen. Wij zien ook een grotere vraag naar grond- en vastgoedproducten. En dat is begrijpelijk met zo'n hoge vraag naar woningen. Het einde van de wooncrisis nog lang niet in zicht want de huidige plancapaciteit schiet tekort.

Particuliere grondbelegging; handvatten voor de toekomst

Vastgoedontwikkeling en grond blijft een uitstekend alternatief. Iedereen heeft immers belang bij een geslaagde ontwikkeling: voor beleggers betekent dat rendement, voor ontwikkelaars een nieuw project en voor gemeenten nieuwe woningen. Bij Vastgoedplan Nederland kan iedereen investeren in potentiële bouwgrond met particuliere grondbelegging.  Wij verkopen onverdeelde aandelen aan particuliere beleggers. Ook bereiden wij de ontwikkeling voor en verkopen wij de grond in zijn geheel aan geïnteresseerde ontwikkelaars. Daarmee zijn wij op de Nederlandse markt een voorloper en neemt Vastgoedplan Nederland het voortouw om het woningtekort in te lopen.

Meer informatie?

Bel 023 - 808 0008

Onze projectmanagers zitten voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden. U kunt ons ook een bericht sturen.

Bericht sturen